Spiritualni Centar

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

Konsultujte
Ji-Đing

Sa učiteljem je lakše

utorak, 08 mart 2016 08:45 Napisao 

Ali, moramo da znamo ko je pravi Učitelj. Pravi Učitelj, Učitelj svih nas je Unutrašnji Vodič, koji otelovljuje beskrajnu, sveprožimajuću i svevoleću svest.

Što dublje u meditaciji možemo da se poistovetimo sa svojim srcem, koje predstavlja ulaz u naše unutrašnje biće, to bliži postajemo ovom Unutrašnjem Učitelju. Što nam je namera da meditiramo čvršća i iskrenija, to bliži postajemo svom Unutrašnjem Vodiču. On usmerava, vaja i oblikuje naš život, tako da neprekidno učimo i napredujemo kroz niz unutrašnjih uvida i spoljašnjih iskustava.
Potrebno je takođe da znamo da su postojali, postoje i uvek će postojati ostvareni Učitelji u ljudskom telu, oni koji su postigli potpuno i nerazdvojno jedinstvo sa Unutrašnjim Vodičem. Ako učite od takvog Učitelja, onda je to potpuno isto kao da učite od sopstvenog Unutrašnjeg Vodiča, ali je donekle lakše. Ostvareni Učitelj ima spoljašnji oblik, telo, i može da vas lično, spolja, rečima i postupcima, ohrabri kad počnete da gubite pouzdanje, ili da vas ispravi kad vidi da grešite. Neki ljudi poistovećuju Učitelja sa njegovim fizičkim bićem, pa ako imaju živog učitelja, očekuju od njega da će ih neprestano nadgledati, upućivati i nadzirati, kao profesor u školi ili trener u sportu. To je greška. Neophodno je uspostaviti unutrašnji kontakt sa Učiteljem, i učiti koliko god možemo iznutra. A pravi Učitelj će se umešati spolja jedino ako vidi da je to apsolutno neophodno i da drugačije učenik nema šanse da shvati nešto.
Čak i ako odaberete Učitelja koji nije više u fizičkom telu, ako je zaista ostvaren, on i dalje može da vas vodi, zato što je Učitelj u svojoj suštini jedno sa Unitrašnjim Vodičem svakog čoveka. Sve što je Učitelj za života uradio – njegovi spisi, izreke, muzika, njegova fotografija – sve je to zauvek prožeto njegovom svešću, i ako se koncentrišete na bilo šta od toga, lakše ćete uspostaviti unutrašnji kontakt sa Učiteljem. Buda, Krišna, Šri Ramakrišna, Šri Aurobindo, Šri Ramana Maharši, Šri Činmoj, Svami Vivekananda, Paramahansa Jogananda i druge ostvarene duše – sve su to Učitelji koji i dalje mogu da vas vode, iako nisu više u fizičkom.
Svog Učitelja sam viđao retko – jedanput ili dvaput godišnje - ali sam se iskreno trudio da uspostavim i održim unutrašnji kontakt. Uvek sam mogao da osetim da me, kao nevidljivo prisustvo, sa mnogo obzira i takta usmerava i ohrabruje kad radim dobro, a ispravlja kad grešim. Kad bih ga video uživo, u fizičkom svetu, to je onda bila samo dodatna potvrda ili korekcija neprekidnog unutrašnjeg vođstva.
I ukratko: ako hoćete, svakako možete da na putu meditacije napredujete i sami. Ali, sa Učiteljem je lakše, mnogo lakše.

I za kraj, kao i obično, praktična vežba.

Beskraj neba
Držite oči poluotvorene i zamislite beskrajno nebo. U početku pokušajte da osetite da je nebo tik pred vama; kasnije pokušajte da osetite da ste sami prostrani kao nebo, ili da ste vi sami nebo. Posle nekoliko minuta, molim vas da zatvorite oči i pokušate da vidite i osetite to nebo unutar svog srca. Molim vas, osetite da vi jeste univerzalno srce, a da je u vama nebo na koje ste meditirali i poistovetili se sa njim. Vaše duhovno srce beskrajno je prostranije od neba, tako da lako možete da smestite nebo unutar sebe.
(Preuzeto iz knjige Šri Činmoja “Meditacija”)

Do sledećeg nastavka,
Srdačno vaš,
Vyavasaya
www.meditacija.org

Pročitano 1429 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 08 mart 2016 17:57

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Efemeride

Biku
Sunce je u Biku
29 stepena(i)
Lavu
Mesec je u Lavu
28 stepena(i)
Waxing Gibbous Moon
Waxing Gibbous Moon
10 dan(a) star

Meditacija on-line

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Sada je pravo vreme

"Neizbežna nužnost veoma često se može pokazati kao neočekivana prilika", napisao je moj učitelj meditacije. Zaista, ima li pogodnije prilike da probamo da zaronimo dublje u svet meditacije nego sad kad moramo da sedimo kod kuće, a spoljašnjih obaveza imamo veoma malo?

Opširnije...

Važnost unutrašnjeg mira

Ma šta da steknemo i postignemo u spoljašnjem svetu, ako nemamo unutrašnji mir, mi smo kao prosjaci.

Opširnije...

Gde je zapelo

Kao i u svakoj drugoj oblasti i profesiji, i u meditaciji ima perioda kad osećamo da smo zapeli i da, ma koliko napora da ulažemo, ne možemo dalje.

Opširnije...

Prijava na newsletter

Vi ste ovde: Naslovna Meditacija on-line Sa učiteljem je lakše

Share on: