Spiritualni Centar

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

Konsultujte
Ji-Đing

Značaj strpljenja

subota, 09 avgust 2014 05:56 Napisao 

Ni u čemu se uspeh ne postiže preko noći, a pogotovo ne u meditaciji. Vrhunski teniseri često neprekidno treniraju od pete ili šeste godine, vrhunski muzičari godinama svakodnevno sviraju satima i satima. Zato, kad čujem od tragalaca nakon dve-tri nedelje, ili mesec dana, ili godinu dana vežbanja meditacije da im „ne ide i ne vredi“, zaista se ožalostim.

Ključ uspeha u meditaciji je jedino istrajnost. Ako nastavimo, pre ili kasnije, za godinu, dve ili tri, ili više, uspostavićemo kontakt sa svojim unutrašnjim bićem i nesumnjivo ćemo osetiti da postoji stvarnost viša od pojavnog sveta, stvarnost koja nas duboko ispunjava i čini srećnim. Ali ako odustanemo, vratićemo se opet uobičajenom životu nezadovoljstva i frustracije i mir, svetlost i radost koju može da nam donese dodir sa sopstvenom dušom ostaće nam nedostižni - bar u ovom životu. Ako smo iskreni i ako znamo šta nam je zaista važno, imaćemo volje, snage i istrajnosti da nastavimo. A šta nam je zaista važno - da imamo dobar auto i idemo na more – ili da imamo životnu radost i osećaj ispunjenja duboko u sebi? Pa većina ljudi i hoće taj auto ili letovanje upravo zato bi dobili radost i osećaj ispunjenja! Ali, zadovoljstvo koje nam donese spoljašnje stvari, ma šta one bile – bogatstvo, karijera, porodica – nestalne su i kratkog veka. Zadovoljenje koje nam donosi stalni kontakt sa sopstvenom dušom je trajno. Ono nam pomaže da prebrodimo svakodnevne nedaće i da osećamo da život, zaista, ima dubokog smisla. „Nije lako izgraditi duhovni život. Ali, zadovoljavajući materijalni život je nemoguć“, rekao je moj učitelj, Šri Činmoj. Zato, hajde da ne odustajemo od viših, stvarnijih ciljeva da bismo dobili bezvredne, prolazne, kratkotrajne stvari, sjaj lažnog zlata. Hajde da nastavimo da meditiramo - i uspeh će na kraju biti naš, ispunjenje će biti naše, mir će biti naš, prava životna radost će biti naša!
I, kao i obično, za kraj evo još jedne vežbe.

Pozovite svoje prijatelje. Osetite da stojite na vratima svog srca i da ste pozvali ljubav, mir, svetlost, blaženstvo i sve svoje ostale božanske prijatelje da vas posete. Ali, ako se pojave komplikovanost, nečistota, sumnja i druge negativne sile, molim vas da im ne dozvolite da uđu. Pokušajte da osetite da su i božanske osobine i nebožanske osobine uzele oblik ljudskih bića i da možete da ih vidite svojim ljudskim očima.
Svakog dana nastojte da pozovete jednog prijatelja da uđe na vrata vašeg srca. To će biti početak božanskog prijateljstva. Jednog dana dozvolićete da uđe samo vaš prijatelj ljubav; narednog dana dozvolićete da uđe vaš prijatelj radost. Posle izvesnog vremena, bićete u stanju da pozovete nekoliko prijatelja odjednom. U početku možda nećete biti u stanju da obratite pažnju na više od jednog prijatelja u jednom trenutku, ali na kraju ćete moći da pozovete sve svoje božanske prijatelje odjednom.

(Preuzeto iz knjige „Meditacija“, Šri Činmoj)

Do sledećeg nastavka,
Srdačno vaš,
Vyavasaya    
www.meditacija.org

Pročitano 1399 puta Poslednji put izmenjeno utorak, 12 avgust 2014 10:41

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Efemeride

Raku
Sunce je u Raku
3 stepena(i)
Ovnu
Mesec je u Ovnu
15 stepena(i)
Poslednja četvrt
Poslednja četvrt
23 dan(a) star

Meditacija on-line

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Važnost unutrašnjeg mira

Ma šta da steknemo i postignemo u spoljašnjem svetu, ako nemamo unutrašnji mir, mi smo kao prosjaci.

Opširnije...

Gde je zapelo

Kao i u svakoj drugoj oblasti i profesiji, i u meditaciji ima perioda kad osećamo da smo zapeli i da, ma koliko napora da ulažemo, ne možemo dalje.

Opširnije...

Sa učiteljem je lakše

Ali, moramo da znamo ko je pravi Učitelj. Pravi Učitelj, Učitelj svih nas je Unutrašnji Vodič, koji otelovljuje beskrajnu, sveprožimajuću i svevoleću svest.

Opširnije...

Prijava na newsletter

Vi ste ovde: Naslovna Meditacija on-line Značaj strpljenja

Share on: