Spiritualni Centar

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

Konsultujte
Ji-Đing

Značaj zahvalnosti

ponedeljak, 28 oktobar 2013 12:48 Napisao 

Ima jedna zamka u koji često upadaju tragaoci, čak i ako su veoma dugo na putu meditacije. Ta zamka je - nezadovoljstvo samim sobom i svetom. Hronično nezadovoljstvo može da nas mnogo, mnogo unazadi u našem traganju i duhovnom životu. Ali za ovu bolest, na sreću, postoji lek. Taj lek je zahvalnost.

Ako vam ne ide baš sjajno u meditaciji, pa ako ste zbog toga frustirani ili ljuti na sebe i druge, to vam ni najmanje neće pomoći. Naprotiv, biće vam samo gore. Znam to pouzdano, jer sam i sam prolazio kroz slična iskustva. Nažalost, na ovom nivou na kome smo sada, mi ne možemo po svojoj volji da meditiramo dobro kad god to hoćemo. Istina je, možemo da budemo redovni i tačni – da vežbamo svakodnevno u isto, unapred utvrđeno vreme. Ali, rezultat meditacije nije u našim rukama. Često prođu dani, pa i sedmice, pre nego što nam se dogodi neko zaista ispunjujuće iskustvo. Zato nema vajde da se ljutimo na sebe i prisiljavamo sebe. Ako ne ide, ne ide, i moramo se sa tim pomiriti. Ali, ako možemo da budemo zahvalni uprkos tome što nam ne ide, ili uprkos tome što ne postižemo onakve rezultate kakve smo želeli ili zamišljali – to zaista može pomoći. Moj učitelj meditacije, Šri Činmoj, savetovao je da svakog jutra, pre nego što započnemo svoju jutarnju meditaciju, iz dubine duše ponudimo zahvalnost Svevišnjem, zato što nas je probudio i inspirisao de meditiramo. Koliko ljudi čvrsto spava i ne samo da ne pomišlja na meditaciju, nego je i potpuno nesvesno duhovnog života i mogućnosti koje on nudi! Ali, mi smo budni i svesni da postoji Put, put koji vodi do najviše Svetlosti i to je više nego dovoljan razlog da budemo zahvalni!
Iskrena zahvalnost često može da vam donese isto toliko dobra koliko i najbolja, najusredsređenija meditacija. Znam i to, iz ličnog iskustva. Hajde, zato, da se ne ljutimo i ne proklinjemo sebe ako nam ne ide. Hajde da budemo iskreno zahvalni što smo postali ovo što smo sada. Ne zaboravimo, nikad, da je sve moglo da bude i mnogo, mnogo gore, da nije neprekidnog toka Svetlosti i Milosti koje se spuštaju Odozgo...

meditacija 6Hajde sada da probamo jednu novu vežbu. Vežba je preuzeta iz knjige Šri Činmoja, „Meditacija“, i možete da je vežbate kod kuće, a naročito je inspirativno ako zaista možete da je probate na obali neke reke dok gledate ispred sebe vodu koja neprekidno protiče...

Reka svesti

Kad meditirate, pokušajte da tri stvari unesete u svoj um: čistotu u čitavom svom biću, poniznost u čitavom svom biću i zahvalnost u svakom delu tela, u svakoj ćeliji. Kad udišete i izdišete, osetite da reka svesti teče kroz vas bez ikakve prisile ili naprezanja. Osetite da ta reka božanske svesti utiče i ističe u stalnom jedinstvu sa Izvorom, sa Svevišnjim.


Do sledećeg nastavka,
Srdačno vaš,
Vyavasaya    
www.meditacija.org

Pročitano 1055 puta Poslednji put izmenjeno petak, 01 novembar 2013 12:14

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Efemeride

Lavu
Sunce je u Lavu
24 stepena(i)
Ribama
Mesec je u Ribama
15 stepena(i)
Puni Mesec (uštap)
Puni Mesec (uštap)
16 dan(a) star

Meditacija on-line

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Važnost unutrašnjeg mira

Ma šta da steknemo i postignemo u spoljašnjem svetu, ako nemamo unutrašnji mir, mi smo kao prosjaci.

Opširnije...

Gde je zapelo

Kao i u svakoj drugoj oblasti i profesiji, i u meditaciji ima perioda kad osećamo da smo zapeli i da, ma koliko napora da ulažemo, ne možemo dalje.

Opširnije...

Sa učiteljem je lakše

Ali, moramo da znamo ko je pravi Učitelj. Pravi Učitelj, Učitelj svih nas je Unutrašnji Vodič, koji otelovljuje beskrajnu, sveprožimajuću i svevoleću svest.

Opširnije...

Prijava na newsletter

Vi ste ovde: Naslovna Meditacija on-line Značaj zahvalnosti

Share on: