Spiritualni Centar

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

Konsultujte
Ji-Đing

Vežbate li još uvek?

sreda, 12 jun 2013 05:52 Napisao 

Da li još uvek redovno vežbate meditaciju, ili ste odustali? Ako redovno vežbate, bravo, svaka čast! Ako ste u međuvremenu odustali, sada je trenutak da počnete ponovo. Kada počnemo da praktikujemo meditaciju, makar da nam je u početku išlo veoma dobro, kao po pravilu, posle mesec, dva, pola godine, godinu – nailaze tzv. sušni periodi. Sve radite kao što ste radili i do tada, budite se rano ujutru, sedite i nastojite da umirite misli i da uđete u svoje unutrašnje biće – ali ne ide. Ne znate zašto i kako – ali jednostavno ne ide. To su trenuci kada mnogi, mnogi tragaoci odustanu od meditacije. Ali, morate da znate da sušni periodi nisu ništa neobično. I nisu nešto što se dešava samo vama. Svi tragaoci, pa čak i veliki duhovni Učitelji, imali su sušne periode! Ipak, oni nisu odustali od meditacije, nisu odustali od duhovnosti. Zato nema razloga da odustanemo ni mi.

meditacija 5Bitno je da znate sledeće, a ovo vam govorim na osnovu iskustva. Ako ne odustanete u jalovim, sušnim periodima, kada vam se čini da je vaša meditacija nula, i cela vaša duhovna praksa nula, nego nastavite da svakog jutra i večeri radite svoje vežbe, ma kako vam loše išle, desiće se da jednog dana sednete da meditirate, ne nadajući se ničemu, i onda ćete odjednom imati sjajnu, meditaciju, visoku meditaciju, kakvu niste imali nikada do tada.
To je pravilo: sušni periodi su uvod i prepreka koja stoji na ulazi na novi, viši nivo, i kao po pravilu, sušni periodi prethode novim, velikim probojima i napretku na stazi meditacije i duhovnosti uopšte.
Dakle, ako ste kojim slučajem upravo usred nekog sušnog perioda (a nadam se da niste!) preporučio bih vam sledeću jednostavnu vežbu koja se naziva đapa.


Sedite u svoj uobičajen položaj za meditaciju, zatvorite oči, udahnite duboko, opustite se i spremite se da ponavljate mantru. Postoje razne mantre, ali ja posebno preporučujem dve: Om (izvorni zvuk univerzuma) i Supreme (čita se „Suprim“, „Svevišnji). A svakako da možete da izaberete i neku mantru po svom izboru, ukoliko vam je dostupna ili poznata, ili ukoliko je već koristite.
Prvog dana ponovite odabranu mantru, na primer „Om“ sto puta, naglas. Drugog dana, ponovite je dvesta puta. Trećeg dana – trista, i tako dok za sedam dana ne stignete do 700 ponavljanja. Zatim, narednog dana ponovite mantru naglas 600 puta, potom 500 puta, potom 400, i tako dok se za 7 dana opet ne vratite na 100.
Ako ste raspoloženi, možete da ponovite ceo ciklus još jednom, počinjući opet od 100 ponavljanja.

Ova krajnje jednostavna vežba veoma je dobra da nas održi „u igri“ kada nam meditacija loše ide i kada ne možemo da umirimo um. Možda ćete, kada završite jedan ili dva ciklusa, otkriti da vam se težnja vratila i da možete da opet uspešno meditirate.

I jedna važna napomena: nemojte ovu vežbu raditi uveče, pred spavanje, jer verovatno nećete moći da zaspite, pošto ona unosi mnogo energije i dinamizma u naše unutrašnje biće.

Do sledećeg nastavka,
Srdačno vaš,
Vyavasaya
www.meditacija.org

Pročitano 778 puta Poslednji put izmenjeno sreda, 12 jun 2013 07:01

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Efemeride

Lavu
Sunce je u Lavu
24 stepena(i)
Ribama
Mesec je u Ribama
15 stepena(i)
Puni Mesec (uštap)
Puni Mesec (uštap)
16 dan(a) star

Meditacija on-line

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Važnost unutrašnjeg mira

Ma šta da steknemo i postignemo u spoljašnjem svetu, ako nemamo unutrašnji mir, mi smo kao prosjaci.

Opširnije...

Gde je zapelo

Kao i u svakoj drugoj oblasti i profesiji, i u meditaciji ima perioda kad osećamo da smo zapeli i da, ma koliko napora da ulažemo, ne možemo dalje.

Opširnije...

Sa učiteljem je lakše

Ali, moramo da znamo ko je pravi Učitelj. Pravi Učitelj, Učitelj svih nas je Unutrašnji Vodič, koji otelovljuje beskrajnu, sveprožimajuću i svevoleću svest.

Opširnije...

Prijava na newsletter

Vi ste ovde: Naslovna Meditacija on-line Vežbate li još uvek?

Share on: