Spiritualni Centar

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

Konsultujte
Ji-Đing

Ukus Banzovog mača

subota, 09 februar 2013 22:02 Autor:  zen priča

kendoMatađuro Jagju je bio sin čuvenog mačevaoca. Otac ga se, verujući da je sinovljev rad bio i suviše prosečan da bi dosegao majstorstvo, odrekao.

Tako Matađuro otiđe na planinu Futara i tamo pronađe čuvenog mačevaoca Banzoa. Ali Banzo potvrdi očevu ocenu." Želiš da učiš mačevanje pod mojim rukovodstvom?", upita Banzo. "Ti ne ispunjavaš zahteve".

"Ali kada bih naporno radio, koliko bi mi godina trebalo da postanem majstor?", navaljivaše mladić.

"Ostatak života", odgovori Banzo.

"Toliko ne mogu da čekam", objasni Matađuro. "Rado ću proći kroz sve poteškoće, samo ako bi me ti učio. Ako postanem tvoj verni sluga, koliko bi to moglo trajati?"

"O, možda deset godina", popusti Banzo.

"Otac mi stari i uskoro ću morati da se brinem o njemu", nastavi Matađuro. "Ako bih radio daleko napornije, koliko bi mi vremena trebalo?"

"O, možda trideset godina", reče Banzo.

"Kako to?", upita Matađuro. "Prvo kažeš deset, a sada trideset godina. Podneću sve poteškoće da postanem majstor ove umetnosti u najkraćem roku!"

"E pa", reče Banzo "U tom slučaju ćeš morati da ostaneš kod mene sedamdeset godina. Čovek koji žuri kao ti da postigne rezultat, retko kad brzo uči."

"U redu", složi se mladić, najzad shvativši da je bio prekoren zbog svoje nestrpljivosti, "Slažem se!".

Matađuru beše rečeno da nikako ne govori o mačevanju i da nikada ne dodirne mač. Kuvao je svome očitelju, prao sudove, spremao mu krevet, čistio dvorište, uređivao vrt, bez i jedne reči o mačevanju.

Prođoše tri godine. Matađuro je još uvek radio isto. Bio je tužan mislivši na svoju budućnost. Još nije ni počeo da izučava umetnost kojoj je rešio da posveti život.

Ali, jednog dana Banzo mu se prikrade iza leđa i prestravi ga udarivši ga drvenim mačem. Sledećeg dana dok Matađuro kuvaše pirinač, Banzo opet neočekivano iskoči pred njega. Posle ovoga, Matađuro je morao i dan i noć da se brani od neočekivanih napada. Ni trenutak u danu ne bi prošao, a da nije morao da misli na ukus Banzovog mača.

Učio je tako brzo da je izazvao osmehe na licu učitelja. Matađuro postade najveći mačevalac u zemlji.

Iz knjige 101 zen priča i drugi klasici zena

Pročitano 1062 puta Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 18 februar 2013 08:24

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Efemeride

Strelcu
Sunce je u Strelcu
7 stepena(i)
Biku
Mesec je u Biku
26 stepena(i)
Puni Mesec (uštap)
Puni Mesec (uštap)
14 dan(a) star

Prijava na newsletter

Broj posetilaca

Ko je na mreži: 11 gostiju i nema prijavljenih članova

Vi ste ovde: Naslovna Duhovne priče Ukus Banzovog mača

Share on: