Spiritualni Centar

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

Konsultujte
Ji-Đing
Tibetanski misticizam

Tibetanski misticizam

Tibetanski budizam, dzog ćen, tibetanska joga, bonpo

Obračun s vlastitim demonima

ponedeljak, 21 novembar 2016 07:39 Autor:

cudovista1Od tri koraka za nadvladavanje naših zabluda koja se poučavaju u budističkim učenjima o uvežbavanju uma, prvi je prepoznati ih, odnosno identifikovati ih. A to ne znači samo intelektualno, već u svom umu. Prepoznati ih, ali se ne poistovećivati s njima – razlika je presudna. (Sledeća dva koraka su nadvladati ih primenom odgovarajućih suprotnosti,  te ih potpuno iskoreniti mudrošću koja spoznaje prazninu.)

Da li je Buda bio običan čovek

petak, 31 oktobar 2014 10:40 Autor:

muld1….- Gospodine bonpo-lama - počeo sam - koliko nam je poznato, Vi ste emigrirali u Nepal sa Tibeta. Kažite nam, ima li razlike među nepalskim i tibetanskim lamama?
 - Razlike nema - odgovorio je bonpo-lama. - Postoje samo oznake hijerarhije: Dalaj-lama (vrhovni lama), Pančen-lama, Rimpoče-lama i monasi. Na Tibetu, u mojoj domovini, bio sam Pančen-lama.
- Prefiks “bonpo” označava pripadnost određenom obliku budističke religije?
- Da.
- A koji su najstariji oblici budističke religije?
- Ima četiri najstarija oblika budističke religije: bonpo, gilupe, ningmapa i mantra.
Religija bonpo je uglavnom rasprostranjena na zapadu Tibeta i ona analizira kako pozitivnu, tako i negativnu psihičku energiju. Taj oblik religije ima najveći broj tajni.

Šta je dzog ćen

utorak, 02 april 2013 14:59 Autor:

tibetanaDzogćen ne možemo smatrati religijom, jer ni od koga ne zahteva da u nešto veruje. Dzogćen u stvari navodi pojedinca da posmatra sebe i otkrije u kakvom se stanju stvarno nalazi.
U učenjima Dzogćena smatra se da pojedinac funkcioniše na tri međuzavisna nivoa, a to su telo, glas ili energija i um. Čak ni neko ko ni u šta ne veruje, ne može reći da ne veruje u sopstveno telo! Telo je osnova našeg postojanja, a granice i problemi našeg tela jasni su i opipljivi. Osećamo da nam je hladno i da smo gladni, trpimo bol i usamljenost i veliki deo života provodimo pokušavajući da prevazidjemo telesnu patnju.
Ako se poremeti energija pojedinca ni njegovo telo ni um neće biti uravnoteženi. Naš um je obično vrlo složen i zbunjen, i kada želimo da budemo spokojni, možemo otkriti da nam to ne uspeva, jer nervozna i uznemirena energija ne dozvoljava da se smirimo.

Izvor nad izvorima Istaknuto

subota, 04 jun 2011 21:32 Autor:

dzog-chen

II. Dvanaest prvobitnih učitelja

Tradicionalni tekstovi tvrde da širenje Učenja Dzogćena nije ograničeno na svet ljudi. Na primer, u tantri pod naslovom Zvuk koji sve prevazilazi (sGra thal ‘gyur) objašnjeno je da se Dzogćen ne nalazi samo u našem svetu, već ga ima u još trinaest sunčevih sistema (thal ba), i tekst na kriptičan način opisuje gde se ti svetovi nalaze i kakva ih bića nastanjuju[21].

Efemeride

Biku
Sunce je u Biku
29 stepena(i)
Lavu
Mesec je u Lavu
28 stepena(i)
Waxing Gibbous Moon
Waxing Gibbous Moon
10 dan(a) star

Prijava na newsletter

Broj posetilaca

Ko je na mreži: 15 gostiju i nema prijavljenih članova

Vi ste ovde: Naslovna Duh Istoka Tibetanski misticizam

Share on: