Odštampajte ovu stranicu

Stanje pre greha

nedelja, 24 mart 2013 07:09 Autor:  Taisen Dešimaru

zen2Da li pojam greha postoji za nekog ko praktikuje zen?
Problem greha u hrišćanstvu i budizmu je različit.
U hrišćanstvu postoji praroditeljski greh: Adam, Eva, jabuka i zmija. U budizmu, sva postojanja imaju Božansku ili Budinu prirodu. Potpuno drugačije poimanje je veoma teško objasniti. Sve što postoji, čak i kamenje, sve što je materijalno, animalno, biljno, izvorno sve u osnovi ima Budinu prirodu.U istočnjačkoj filozofiji postoje dve vrste škola:
U prvoj, loš duh potiče upravo od prvobitne čovekove prirode.
Ali u većini škola se veruje da je u izvornoj osnovi duha i čitavog sveta stoji dobro. To je posebno tako u budizmu. Čitav svet ima Budinu prirodu, ali je okolina i karma menjaju.

I upravo karma postaje greh, karma koja nam je predata preko svih naših predaka, i koja vrši uticaj na naš čist duh. To je razlog zbog kog je zlo prisutno. Kad više ne bude karme, mi se možemo vratiti u normalno, prvobitno stanje.
Ako se radi zazen, karma se okončava i greh nestaje. Dalja objašnjenja bila bi vrlo komplikovana. Beba u stomaku svoje majke je bez greha, ali ona već nosi karmu svih svojih predaka u krvi.
Preksinoć je ovde bio jedan mladić koji je po prvi put radio zazen i rekao: “Zaista sam razumeo šta je to istinska tišina. Sve do danas, nikada nijedan sat nisam ostao u tišini. Samo u mom krevetu sam u tišini, a još ponekad i pričam dok spavam. Ali za vreme zazena, ovde, prava je tišina”. Rekao sam mu: ”Bili ste već u tišini u stomaku vaše majke; taj momenat je takođe bio potpuna tišina”. Ali, on mi je odgovorio: ”Moja majka je sve vreme pričala i moja karma je loša. Ja stalno imam želju da pričam, i za vreme zazena mi je teško da ne govorim”.
Ali, u svačijem početku je tišina i vi to morate da razumete. Jedino je tišina vaš pravi početak.
Najpre tišina, a potom govor bez prestanka. Tako 20, 30, 50 ili 60 godina vi pričate bez prestanka. Dakle, vi se potpuno iscrpite i to se završava potpunom tišinom u kovčegu. Tišina je, dakle, to što neprestano traje. Samo vaša svest i tisina jesu večno, normalno stanje vašeg duha. To je ku, nirvana, san-te, istinski početak. U zenu se kaže da se treba vratiti izvornoj tišini, kao što se u hrišćanstvu kaže da se treba vratiti stanju pre greha.
Ako radite zazen, vi se vraćate stanju od pre greha.

Taisen Dešimaru, zen učitelj, odgovara na pitanja.
Iz knjige "Pitanja zen učitelju", opširnije o knjizi pogledajte ovde

Pročitano 1906 puta Poslednji put izmenjeno nedelja, 24 mart 2013 07:16

Srodni članci (po tagu)

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži