Spiritualni Centar

Staza što vode do Boga, ima koliko i ljudskih duša...

Konsultujte
Ji-Đing
Japanski misticizam

Japanski misticizam

Zen budizam

Stanje pre greha

nedelja, 24 mart 2013 07:09 Autor:

zen2Da li pojam greha postoji za nekog ko praktikuje zen?
Problem greha u hrišćanstvu i budizmu je različit.
U hrišćanstvu postoji praroditeljski greh: Adam, Eva, jabuka i zmija. U budizmu, sva postojanja imaju Božansku ili Budinu prirodu. Potpuno drugačije poimanje je veoma teško objasniti. Sve što postoji, čak i kamenje, sve što je materijalno, animalno, biljno, izvorno sve u osnovi ima Budinu prirodu.U istočnjačkoj filozofiji postoje dve vrste škola:
U prvoj, loš duh potiče upravo od prvobitne čovekove prirode.
Ali u većini škola se veruje da je u izvornoj osnovi duha i čitavog sveta stoji dobro. To je posebno tako u budizmu. Čitav svet ima Budinu prirodu, ali je okolina i karma menjaju.

Zen je sinteza

subota, 15 septembar 2012 05:00 Autor:

taisen- Vaše reči  “Zen je iznad religija” mogu navesti na pomisao da zen treba da zameni i da učini da nestanu sve religije. Šta tačno mislite o tome?
– Religije ostaju ono što one i jesu. Zen je meditacija. U osnovi svih religija stoji meditacija. Današnji čovek snažno oseća potrebu da se vrati izvoru religioznog života, čistoj suštini koja je u najdubljem delu njega samog, i koju on jedino može da otkrije doživljenim iskustvom. On ima potrebu da koncentriše svoj duh kako bi pronašao vrhovnu mudrost i slobodu, koja je duhovnog karaktera, nasuprot uticajima koji su mu nametnuti okruženjem.
Ljudska mudrost nije dovoljna, ona je nesavršena. Jedino univerzalna istina može dati vrhovnu mudrost. Uklonite reč zen i na njeno mesto postavite sledeće: Istina, Kosmički poredak.

Efemeride

Biku
Sunce je u Biku
29 stepena(i)
Lavu
Mesec je u Lavu
28 stepena(i)
Waxing Gibbous Moon
Waxing Gibbous Moon
10 dan(a) star

Prijava na newsletter

Broj posetilaca

Ko je na mreži: 20 gostiju i nema prijavljenih članova

Vi ste ovde: Naslovna Duh Istoka Japanski misticizam

Share on: